Posted on

Pro Anna

Let the discussion begin! De titel gaat niet over het feit dat ik Pro Anna Enqvist of Boten Anna zou zijn, wat in het laatste geval evenwel feitelijk niet onjust is, maar over het volgende.

Maandag stuitte ik al zappend op een uitzending van NOVA. En als journalist kan ik niet anders dan zeggen dat het inhoudelijk één van de slechtste vertoningen ooit op de Nederlandse TV was. NOVA wilde namelijk in een documentaire over anorexia-sites niets anders dan shockeren. De meest afschuwwekkende beelden kwamen langs om de kijkbuiskindertjes maar duidelijk te maken hoe slecht anorexia wel niet is. De ‘pro ana’ sites zouden verboden moeten worden en meer van die crap. Slachtoffers kwamen aan het woord, en het doel werd bereikt voor de onwetende kijker. Schokkend was het zeker.

Voor het gemak vergat de redactie het woord ethiek maar even helemaal. Uit de docu werd duidelijk dat ook schokkende reclamespotjes om de ziekte tegen te gaan juist als inspiratie werden gezien door de die-hards die de pro-anorexia sites maken. I rest my case. Waarom louter shockeren? De docu-makers waren kennelijk te bang om de gexefnterviewde slachtoffers het vuur aan de schenen te leggen. Ga de diepte in! De eenzame en zwaar zieke gevallen, moesten niet een trots gezicht kunnen geven aan wat ze doen. Een ziekte adoreren. Ze moesten juist zwák, ziek en in de war uit de bus komen, zodat geen kijker zich ermee wil vergelijken. De huis-tuin- en keukenreacties waren bedroevend. Zo’n documentaire, beste redactie, is geváárlijk en brengt mensen op ideeën. Dat kan óók met dergelijke items en door deze aanpak juíst in dit geval. De slachtoffers en gexefnterviewden zullen zich verknokelen bij de gratis aandacht en thinspiration. Nu zijn er nog meer eenzame vriendjes die hen weten te vinden op het internet, vaak de enige plek van leven voor de halfdoden. Ik nomineer bij deze NOVA voor het gouden skelet. 

Nova2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s