Posted on

Vleermuizen in het Ziggo Dome

Zoals u al eerder begreep: Editors is terug. En na het festivalseizoen is het hoog tijd voor een tour. De mannen stonden gisteren in het Ziggo Dome. Wonderschoon was het.

Afbeelding

Even iets rechtzetten van de Nu.nl-collega’s, die tussen de regels door wel toegeven dat het eigenlijk een meer dan voortreffelijke show was, maar liever de minpuntjes eruit vissen. Laten we meteen toegeven: No Sound But The Wind maakt nu eenmaal meer indruk achter de piano dan op gitaar. That being said: knappe jongen die buiten dat iets aan te merken heeft op het optreden.

Want de mannen knalden erin. Na opener Sugar, kreeg het publiek in no-time oudjes Someone Says, Smokers Outside the Hospital Doors en Bones om de oren. En zo hebben we het graag. Persoonlijke hoogtepunten volgden met Two Hearted Spider en All Sparks. De zaal zong met volle overgave mee met de laatste singles en zo was iedereen om. Heerlijke versies van Like Treasure en Nothing (nee, niet akoestisch) waren de kers op de taart. 

Afbeelding

Zanger Thom Smith zong of zijn leven er vanaf hing,  het geluid van de band klonk fenomenaal. Probs ook voor de nieuwe gitarist, die heeft zich meer dan  bewezen. En uiteraard voor de drummer, die zowaar direct een jasje aantrok op het moment dat hij – ongetwijfeld steenkapot – achter zijn drumstel vandaan kwam. Een enkel woordje Nederlands kwam voorbij, verder werden er vooral duimpjes opgestoken richting het publiek. Maar ach, het was genoeg. Het was geweldig.

Vier jaar geleden zag ik Editors voor het eerst, in het Goffertpark als supportact van Muse. Toen nog in de bekende lange zwarte stoffen jassen, als schuchtere heren. Dat zijn ze nog steeds, want: de zaal was donker. Aardedonker. De beeldschermen naast het podium hielpen weinig, met moeite was een glimp van een gezicht op te vangen. Als vleermuizen gedijen de heren nog steeds het beste in het zwart van de nacht. Maar het laatste album toont de ambitie om een stadionact te worden. Na dit optreden en de shows op Werchter is die belofte wat mij betreft direct ruimschoots ingelost.Afbeelding

Oordeel zelf, want 3FM was erbij en zendt binnenkort nog songs uit van het optreden. Zie de link onder de woorden ‘op te vangen’ in de alinea hierboven…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s