Posted on

Shock & Awe

Stadionconcert Muse, Amsterdam Arena ~ 5 sterren
Lekker in het zonnetje liggen in de Bijlmer. Het kan. Vooral voorafgaand aan het concert van Muse in de Arena. Wát een show!
muse
Drommen mensen liggen zich al lekker te maken met wat komen gaat. Biertje in de hand, chillen en genieten van het zonnetje totdat Matt Bellamy eindelijk gewapend met zijn gitaar de Arena binnenloopt. Jammer genoeg laten velen het voorprogramma van Biffy Clyro voor wat het is. Want als er één band het publiek kan wakker schudden, zijn het wel de aimabele, volgetatoeëerde en topless Schotten.
 biffy-clyro
Ze geven – zoals altijd – alles wat ze hebben: bakken met energie. De hit Many of Horror komt voorbij, evenals Bubbles, Mountain en daarbij veel nieuw werk. Het slaat eigenlijk alleen aan in het voorste deel van het veld, maar spijt mag er vooral zijn bij het deel van het publiek dat nog in de zon ligt en deze band niet live kan aanschouwen.
Voor Muse stapt iedereen toch maar het stadion in, balend van het dichte dak. Zodra de eerste tonen van Supremacy klinken is de zon opeens de vijand van het publiek. De enorme vuurballen en lichteffecten missen net wat extra impact door het licht.
 musebril
Maar Muse is Muse. Binnen de kortste keren – via Supermassive Black Hole en Knights of Cydonia – is het publiek los en staat het ook op de tribunes op de banken. Tegenover het concert drie jaar terug in het Goffertpark worden wat grote hits gemist. De kans op New Born en Stockholm Syndrome is sinds deze tour officieel fifty-fifty, aangezien een roulettewiel de keuze bepaalt.
Maar de show maakt werkelijk álles goed. Het industriële decor met grote schermen is overweldigend en de nieuwe nummers winnen aan kracht door alle acts en acteurs die erbij worden gehaald. De kritiek op de politiek, economie en banken is evident en iedereen schreeuwt lekker mee met Uprising. Confettikanonnen schieten bankbiljetten het publiek in, een trapezeartieste hangt aan een enorme ballon in de vorm van een lamp en een robot met een partij lichteffecten laat het publiek ademloos toekijken wat er allemaal gebeurt.
 muse-wallpaper-6
Nog een voordeel sinds de Absolution Tour, Matt Bellamy zelf komt echt los. Hij ontpopt zich tot een showman, niet alleen als gitarist, maar ook als zanger. Tijdens Starlight heeft hij geen gitaar meer nodig en wel vaker loopt hij alleen nog met een microfoon rond op het podium. Tijdens Madness zet hij zichzelf in het middelpunt door met zijn gekke zonnebril close-up in de camera te kijken én hij loopt door het publiek. Oké een prater wordt hij nooit, hij kiest er nog steeds liever voor om een riedeltje te spelen van House of the Rising Sun dan om een dialoog te voeren. Maar zo’n complete over de top circusshow is al meer dan genoeg om te behappen.
Het geluid van Muse is moddervet als altijd, óók in de Arena. En dus is er maar één conclusie na de shock & awe van dit concert. Als Muse een stadionconcert geeft, móét je er gewoon bij zijn. Hoe dan ook.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s