Posted on

Korte film: Haarverlies

Film is een mooie hobby. Of je nu alleen vol plezier kijkt, erover schrijft óf ze zelf besluit te gaan maken. Zo zijn Michiel Kremers en Teus Kappen een eigen project gestart. Het kostte enkele jaren, maar nu is daar hun eerste kindje: de korte film Haarverlies. Aan mij de eer om de film deskundig te beoordelen.

Ambitieus zijn ze, dat kan de jonge Bossche filmmakers niet worden ontzegd. Want ook echt zelf aan de slag te gaan met een script en camera, is een behoorlijke klus. Maar de mannen bewijzen met het eindresultaat meer te zijn dan hobbyisten. Hun tijd en aandacht voor dit project spat van het scherm.  Afbeelding

Kapper meets Azië. Dit gegeven staat centraal in de film, waarin een kapper – gespeeld door Bernardus Manders – voor het eerst een Aziatische schone tot zijn klandizie mag rekenen. De man ontwikkelt een tamelijk ongezonde fascinatie voor het nieuwe soort haar dat door zijn vingers glijdt. Hoe vaker de klant terugkeert, hoe dieper de man in de problemen raakt.

Klinkt onheilspellend, maar uit de bocht vliegt de film nooit. De spanning wordt mooi opgebouwd, met als hoogtepunt fraaie shots van een eenzame huiskamer waar de kapper zijn nieuwe kunsten oefent. Hier bekruipt je een beklemmend gevoel, dat doet denken aan One Hour Photo, al is de plot verder geweldloos.

Zoals gezegd, vertalen de filmmakers hun ambitie kundig naar het scherm. De begintitels zouden niet misstaan in een grotere productie en het oog voor detail zal iedere kijker doen glimlachen. Acteur Manders heeft vanaf de eerste minuut het vertrouwen als kapper en draagt de film. Simone Bergmann acteert als Aziatische cliënt iets vlakker. Afbeelding

De dialogen zijn wat kort en geforceerd, maar die stroefheid komt de geloofwaardigheid van de introverte kapper deels ten goede. Het publiek mag naar hartenlust gissen wat er in de beste man omgaat. Wat er in de beelden gebeurt, daar draait het om. Met een heerlijk absurde climax. De kans dat de klant ooit nog terugkeert naar deze kapper is klein. Maar voor een nieuwe Kremers en Kappen kom ik graag terug naar de bioscoopzaal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s