Posted on

Are you watching closely?

image from
Eindelijk! Inception is uit. En van filmmaker Christopher Nolan willen we maar één ding: méér zien! Inception moet naar verwachting de film van het jaar én het summum van Nolan’s kunnen zijn.

Inception ~ 4 sterren

image from
Soms heb je geen idee hoe een recensie te schrijven van een film. Zónder last te hebben van een writersblock. How the hell moet je Inception samenvatten? Kort door de bocht: Leonardo DiCaprio steelt ideeën uit dromen. Maar hij kan ook een idee planten in een droom. Over zo’n soort opdracht gaat de film. Prachtige vondst en het gegeven wordt met verve uitgewerkt.

image from
Dat DiCaprio zelf in zijn dromen wordt achtervolgd door zijn overleden vrouw, maakt de opdrachten nog wat moeilijker. Daarom schakelt hij Ellen Page in om zijn team te versterken. De roofbende van DiCaprio daalt af van de ene droom in de andere. Dat levert spectaculaire actie, waarin wordt gespot met zwaartekracht en perceptie. Het doet denken aan die andere topfilm van Nolan, The Prestige, met de tagline: ‘are you watching closely?’ Want er met de aandacht bij blijven als kijker is van levensbelang.

image from
De verschillende dromen vormen een doolhof waar je tegen het einde de draad van kwijtraakt. Deze gordiaanse knoop heeft Nolan fenomenaal vormgegeven. Enige minpunt is dat Page nooit echt een interessant personage wordt, je komt te weinig van haar te weten. DiCaprio moet de film in zijn eentje dragen, zoals alleen hij dat kan. En hoe hij er vanaf komt? Tja dat einde… Verbluffend verhaal.

Inception3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s