Posted on

Adembenemend Avatar

Scheelkijken met een raar brilletje. Dat verwacht je van een 3D-film. Het beeld is juist haarscherp en je wordt helemaal meegezogen in de wereld. Avatar blijkt wat dat betreft echt baanbrekend, met leuke trucjes. Zoals de ondertitels, die soms tussen de personages in staan die je dichterbij en verder weg ziet.

Avatar 3D ~ Vijf sterren

Soldaat Jake Sully inflitreert tussen de blauwe aliens op planeet Pandora. Hij wordt verliefd op een van hen en vecht uiteindelijk met ze mee voor het behoud van hun planeet. Eigenlijk moest Sully de mensen juist helpen om de aliens weg te krijgen, zodat ze zich tegoed konden doen aan een waardevolle brandstof die er te halen valt.

Dat het verhaal van Avatar niet al te diep gaat, was al bekend. Geen probleem, want wat een plaatjes levert de film op. Jammer dat het eerste halfuur vooral op de militaire basis afspeelt, want zodra de fleurige planeet Pandora het decor wordt, begint de film pas echt. Bij nacht vormen alle lichtgevende planten en organismen een geweldig beeld. Eigenlijk is het nog het beste te vergelijken met de attractie Droomvlucht in de Efteling.

Regisseur James Cameron deed zijn inspiratie op als duiker. Zo mooi als Pandora is de aarde natuurlijk ook, kijk maar naar de onderwaterwereld. Metaforen genoeg dus om zuiniger te zijn op de aarde. En dat is prima te slikken dankzij Pandora en steracteur Zoe Saldana. Want hoe vreemd ze er ook uit ziet, haar emoties zijn echt en die weet ze meer dan voortreffelijk over te brengen.

De meerwaarde van 3D betaalt zich uit in de fraai vormgegeven wereld. Ook bij twee spectaculaire achtervolgingen brengt het meer beweging en extra actie. De eerstvolgende 3D-films moeten daarmee haast wel een slap aftreksel van dit geheel worden dat Avatar vormt. De tip: ga naar de real thing.Avatar1_3
Avatar2
Avatar3
Avatar4

Advertisements

One response to “Adembenemend Avatar

  1. Haiko ⋅

    Helemaal eens met vijf sterren, wat een film!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s