Posted on

Baantjer XL

De boeken van Saskia Noort worden gelezen door jong en oud. Haar eerste boekverfilming, Terug naar de Kust, mikt vooral op “oud”.

.

Terugnaardekust0 Terug naar de Kust ~ Twee sterren

.

Het is eigenlijk een Baantjer XL. De sfeer, de kleuren, het lage tempo. Je mist alleen nog Toots Thielemans op de mondharmonica, dan is het klaar. Terug naar de Kust heeft een goede cast en kent hier en daar zeker sterk acteerwerk. Toch is de film weinig meer geworden dan een routineklus.

.

Terugnaardekust1Linda de Mol wordt in de film gestalkt na haar abortus. De politie wil haar niet helpen en ze vlucht Amsterdam uit, terug naar… Juist ja. Wie-o-wie zou dit op zijn zieke geweten hebben? Of ligt het toch aan haar eigen mentale gezondheid? De boekenlezers kennen het antwoord al. Voor de spanning hoef je de film dan al niet meer te gaan zien. De spanning in het boek krijgt in de beelden bovendien nergens een extra dimensie.

.

Terugnaardekust3Terug naar de Kust moet het vooral van het grauwe sfeertje hebben. Daan Schuurmans, Pierre Bokma, Huub Stapel, ze hebben allemaal leuke bijrolletjes in de film. Maar er gebeurt weinig en het verhaal kabbelt gezapig voort. Zelfs het enge huis in de duinen wordt nooit echt ‘creepy’. Voor de films die eraan zitten te komen van de andere Noort-boeken, is het hard nodig om uit een ander vaatje tappen. Vooral om ook de jongere generatie aan te spreken met dit genre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s