Posted on

RIP 'VDB'

Wielrenners hebben een gave om te sterven in eenzaamheid. Is het niet met een pijnlijke grimas alleen op een fiets, dan is het wel in de anonieme omgeving van een hotelkamer. Vereenzaamd, verwilderd. Van God en alles verlaten.

.

Frank1 Marco Pantani had alleen nog zijn drugs. Frank Vandenbroucke had hoogstwaarschijnlijk helemaal niets meer om voor te leven. Hij sleepte zich voort van wedstrijd naar wedstrijd, wilde niet óók nog door zijn fiets in de steek gelaten worden. In Senegal eindigde gisteren de reis voor hem.

.

Alleen in de jaren negentig boekte hij grootse resultaten, die verwachtingen schiepen. Hij kon ze nooit waarmaken. Een dopingaffaire maakte hem monddood. Vanwege de stress en zijn labiele geestestoestand kon hij nooit meer uitblinken te fiets. Een absoluut dieptepunt was zijn deelname aan een Italiaanse amateurwedstrijd in 2006 onder een valse naam. Hij schreef zich in als Francesco Del Ponte en met een foto van Tom Boonen.

.

Frank2 Al twee keer eerder flirtte Vandenbroucke met de dood. Zelfmoordpogingen in 2004 (vanwege de scheiding van zijn vrouw) en 2007 (depressie) mislukten. Het voormalig wonderkind stapte altijd weer op de fiets. De droom om nog één keer te schitteren, gaf hij nooit op.

.

Nog steeds wilde hij actief blijven in de wielrennerij. Hij zou deze maand naar Senegal op vakantie zijn vertrokken om alles op een rijtje te zetten. Slaaptabletten en medicijnen tegen angststoornissen bij de hand. Een autopsie volgt. Nooit meer zullen we die bezeten blik bergop van hem zien. De wereld is een beminnelijke en licht krankzinnige wielerheld armer. Dat zijn altijd de beste.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s