Posted on

Rijke sloeber

Slumdog5 Slumdog Millionaire is zonder twijfel dé film van het afgelopen jaar. Nu dan eindelijk de langverwachte recensie op dit blog.

Vijf sterren

Het enige dat ik zeker wist, was dat de film eindigde met een lied en bijpassende dans in Slumdog1Bollywoodstijl. Voor het gemak ging ik er daarom vanuit dat het een luchtige film zou zijn. Toch blijkt het sprookje –  over een weesjongen uit een Indiase sloppenwijk die miljonair wordt – geen sprookje te zijn. Het happy end bezorgt je eerder een gevoel van opluchting dan geluk.

HoofSlumdog3drolspeler Jamal wordt gexefntroduceerd tijdens een flinke martelpartij. Hij is hard op weg miljonair te worden via de Indiase variant van het tv-programma Weekend Miljonairs. Dat kan niet kloppen, want hij is arm en kan onmogelijk zoveel weten. Tijdens flahbacks en zijn levensverhaal zie je hoe Jamal tegen de weetjes aan liep.

Hier en daar zit er een vleugje humor in, maar ontspannend is de film zeker niet. Het hele verhaal wordt Jamal achterna gezeten. Als jochie door de politie, later door de criminelen van het weeshuis en nog later door de maffia. Een ‘leuke’ film is het niet, de shots van armoede en Slumdog2dreiging zijn veel te confronterend. Maar indrukwekkend is het zeker. De beelden van de sloppenwijken en de natuur zijn fenomenaal. De muziek is ook prima in orde, zoals we van regisseur Danny Boyle (The Beach) gewend zijn. Een sterk staaltje, voor iedereen een must.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s