Posted on

2008: een feest zonder gasten

Vrees niet, dit stukje gaat niet over mijn op handen zijnde huwelijk. Het gaat over een feest dat landsgrenzen kan doen vervagen: de edele sport van het voetbal. Maar dit jaar is het geen feest.

Voetbal is er voor de supporters. Je kunt er uren over ouwehoeren of je nu voor dezelfde club bent of niet. Vooral als het echt spannend wordt. En dat is het dit weekend.

Roma1 De Scudetto, de Italiaanse landstitel, is de belangrijkste sportprijs in Italië. Niks Champions League, gouden plak of WK: iedereen heeft zijn eigen club en dáár draait alles om. En dit jaar wordt de Scudetto in de laatste speelronde beslist. Dat zijn de mooiste. Internazionale en AS Roma vechten het uit. Zo dichtbij de titel na een lang seizoen; bij winst ligt-ie er voor het grijpen. Maar beide kanshebbers spelen een uitwedstrijd. Da’s al lastig. Maar nu komt het: ze mogen geen fans meenemen.

De Italiaanse bond is bang voor rellen. Niet ondenkbaar; wie wel eens een Italiaan heeft zien verliezen, weet waar we het over hebben. Dat wordt huilen, dat wordt slaan. Maar het gaat hier om de kampioenswedstrijd! Dat wordt sowieso een dikke vette ‘technofuif’ (lees dit artikel). Een ploeg behaalt het kampioenschap nu op een vreemd veld en zonder uitzinnige fans om het mee te delen.

In Nederland is er al jaren discussie over een voetbalwet, zoals in Engeland. Daar zijn de stadions prachtig, is het voetbal prachtig. En in Italië misschien nog wel mooier door de intense beleving van de supporters. Als één land zo’n wet nodig heeft, is het Italië. Want ook nergens ter wereld zijn derby’s meer beladen dan daar.

Roma2 Met heel mijn hart hoop ik dat Roma wint en Inter niet. Na een jaar lang met keihard teamwork in het spoor blijven van een ploeg met individueel sterkere spelers, verdienen de Romeinen de titel. Inter werd de afgelopen jaren kampioen en ook al op een weinig elegante manier. Na omkoopschandalen kreeg het de titel zonder feest in de schoot geworpen. Ik voel het al aankomen; de anti-climax van komend weekeinde is weer typerend voor een jaargang waarin Inter zich tot kampioen kroont.

Eén ding hoop ik daarom nog meer dan een kampioenschap van Roma. Laat dit in vredesnaam het allerlaatste seizoen zijn dat er een kampioenschap is zonder knallend volksfeest. Ter herinnering: zie de beelden van het feest in Rome, na het kampioenschap in 2001. Zo kan het dus ook…

Roma3

Advertisements

3 responses to “2008: een feest zonder gasten

 1. Mo ⋅

  Helemaal gelijk, een titel zonder feest is eigenlijk geen titel! Mooie beelden trouwens. Helaas is Inter net toch kampioen geworden, maar waarschijnlijk voor het laatst in de komende jaren. Milan, Roma en Juve hebben gewoon betere ‘teams’ en zullen de serie A de komende jaren mooi voetbal brengen, in tegenstelling tot het individualistische Inter.

  Ach ja, ik ben al heel erg blij dat Del Piero gewoon voor het eerst topscoorder is geworden in de serie A 🙂 De legende leeft voort!

 2. Jurr ⋅

  Ja, waar blijven die nieuwe posts? Meneer zit zeker op de Malediven ofzo… :)!

 3. arold

  Ik weet t niet hoor dat voetbal, geef mij maar wielrennen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s