Posted on

Mooi, Mooier, Closer

Het lijkt me een hell of a job, acteren in het toneelstuk Closer. Sinds de breekbare en rake film van twee jaar terug, valt het niet mee dat niveau te halen. Het lukte het Nationale Toneel wel, gisteravond in het Parktheater in Eindhoven.

Persfoto

De film is helemaal in harmonie. Dromerige muziek, vertraagd beeld. Tja, dat wordt lastig op de planken. Maar het stuk benadert de film wonderwel. Komt ook door het script, vrijwel elke scène is sterk en memorabel. Het stuk vertelt een liefdesverhaal. Maar wel een voor volwassenen, het betreft zeker geen soapniveau. Het is een harde geschiedenis over de liefdesperikelen tussen vier mensen en een interessante uiteenzetting van de keuze tussen het vertellen van leugen of waarheid. In de beginscène komen de zinnen nog wat houterig over. Bijdehandte opmerkingen komen nét te snel over de brug, en maken het iets minder realistisch. Maar het wordt snel beter.

Vluggertje
(Da’s een tussenkop hè, nu heb ik de aandacht weer!)

Want dan is er Roef Ragas, die vanaf minuut één de rest van het zootje van de bxfchne speelt. Wat hij zegt, méént hij en gelooft het publiek terstond. Hij speelt een ongecompliceerde ‘man-man’ die altijd wel in is voor een vluggertje. Nou is dat ook niet ál te lastig spelen… maar van hem valt met afstand het meest te genieten. Daar kan tegenspeelster Eva Duijvestein nog bijzonder veel van leren. Zij denkt in een blijspel te acteren. En zit er dus geregeld flink naast met mimiek en intonatie. Ze moet maar weer snel verder als tv-actrice; sleep haar in dit stuk in godsnaam met tien paarden van het podium. De meisjesachtige vertolking van Bracha van Doesburgh kan nét aan, Daan Schuurmans laat na de pauze zien dat hij toch geknipt is voor zijn rol.

Het moet gezegd, de acteurs weten je te raken. De ‘dubbele’ scène in de twee huiskamers als beide liefdes het uitmaken en hun overspel bekennen, is geniaal. De scène in de privékliniek tussen de twee mannen nadert perfectie. En de breekbare liefdes.. ja, ze doen zeer. Andere recensenten namen aanstoot van de harde, vunzige taal en hadden het vooral over seks. Maar zo erg is het helemaal niet, het stoort wie de film heeft gezien nergens. En het stuk gaat toch vooral over de liefdes. En die éne chatscène.. wie dat vunzig vindt, heeft geen humor. Steengoed script, steengoed stuk.

Closer

Advertisements

4 responses to “Mooi, Mooier, Closer

 1. Tjerk ⋅

  Geachte redactie van Web-log,

  Bij deze wil ik graag reageren op de publicatie van ene Eric van Gennip op http://www.onzeneric.web-log.nl. Deheer Van Gennip bespreekt in een post van 16 november een toneelstuk van het Nationaal Toneel. Allereerst is het lovenswaardig dat deze jongeman een dergelijke kunstuiting een podium geeft. De manier waarop stuit mij nochtans hogelijk tegen de borst, en noopt mij tot reactie. Van Gennip meent dat hij het ‘voor zijn lezers’ leuk moet houden door een tussenkop als ‘Vluggertje’. Hij geeft dit ook zelf grif toe. Echter, de Bosschenaar is zeer lovend over hoofdrolspeler Roef Ragas, doch plaatst er een foto bij van de onvermijdelijke Eva D., waar hij zelf nagenoeg schreiend bij vraagt of zij met tien paarden van het podium kan worden gesleept. En zo verzandt een hoogdravende bespreking van een toneelstuk toch weer in ordinair plat vermaak.
  Jammer.

  Met vriendelijke groet,

  Tjerk Verwaetere

  PS: Sterk stuk hoor! Misschien zitten er meer van dit soort toneelbesprekingen in? Ik mag daar graag de foto’s van zien… Pff.

 2. Tha writer ⋅

  ‘Ordinair plat vermaak’, zo benoemt dhr. Tjerk Verwaetere mijn lovende recensie over het toneelstuk Closer. De énige zin waar kritiek uit klinkt, vernoemt hij buiten alle context. En doet daarmee voorkomen alsof het een nietszeggende recensie betreft, die enkel uit is op demonisering.

  Zo smoort hij elke poging een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken voor toneel in de kiem. Een doelgroep echter, waar onze criticaster uit het Belgische Wippelgem zelf toe behoort. Hij doet in alle vanzelfsprekendheid voorkomen, dat de geplaatste foto’s van de actrice Eva D. zouden zijn. De foto’s echter tonen louter de twee hoofdpersonen Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh, aangezien alleen van deze acteurs kwalitatief goede persfoto’s beschikbaar waren. Zou dhr. Verwaetere even aan kunnen geven op welke foto hij Eva D. meent te herkennen?

  Placht ik af te sluiten met het verheuglijke feit dat leken op het gebied van theater kennelijk genoeg worden aangesproken door mijn recensie, dat zij menen in de pen te moeten klimmen. Doel bereikt.
  Hoogachtend,

  de recensent

 3. Tammy

  Hoi 🙂

  Ben je nou toch nog in de journalistiek terecht gekomen (zoals ik op je vorige log las :P)? Alles goed?

  Tammy

 4. Tammy

  Ik werk niet, ik ben gaan doorstuderen 😛 Studeer nu criminologie aan de VU (maar dat wist je al hoorde ik van Cyntha) en woon in Hilversum samen met mijn vriend 🙂 Maar je bent dus toch nog de journalistiek in gegaan? 😮 Het klonk zo serieus met de diplomauitreiking.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s