Posted on

Slapstick met piraten..

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

EuroCinema Den Bosch

Beoordeling: twee sterren uit vijf

Standee_sparrow2Nooit zou Johnny Depp twee keer hetzelfde karakter spelen. Vervolgfilms zag hij totaal niet zitten, benadrukte hij in interviews. Totdat Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl drie jaar terug een zomerhit werd. Depp vertolkte een glansrol en liet zich verleiden tot een vervolg. Hij verklaarde dat er nog veel uit zijn karakter van Captain Jack Sparrow viel te halen. Of dat zo is, mag na het zien van de nieuwe film ernstig worden betwijfeld.

‘Captain Jack’ heeft een schuld in te lossen bij de zombiekapitein Davey Jones. Deze heeft naast zijn staf van piraten ook nog enge zeemonsters tot zijn beschikking. De ziel van iedere zeeman die door deze demonische beesten om het leven komt, is voor de boze schipper Jones. Sparrow had zijn ziel beloofd aan de gezagvoerder van het duivelse schip. Als Jones zijn schuld komt innen, luist Sparrow vervolgens zijn beste vriend erin om zijn last over te nemen. De eerste film steunde veel op de prachtige decors van het Caribische gebied. Dit werd optimaal uitgebuit door naast de actiescènes ook veel rust in te bouwen. In het tweede deel, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, ligt het accent op nog meer vechtscènes en spektakel op zee. Daarmee is de magie verdwenen en wordt de schoonheid van het eerste deel nooit geëvenaard.

Een overdaad aan karakters maakt de film lastig om te volgen. De oude piraten uit de eerste film komen terug en daarbij wordt een heel blik nieuwe zeeschuimers opengetrokken. De onderlinge samenhang raakt gaandeweg een beetje zoek. Naast de ingewikkelde verhaallijnen is de film ook niet ‘af’. Een open einde moet de bioscoopbezoeker volgend jaar naar het derde deel van de filmserie lokken. Eigenlijk zijn deel twee en drie één film, die door midden is geknipt. Dat maakt Dead Man’s Chest geenszins bevredigend. Met het oog op het vervolg zitten er behoorlijk veel losse eindjes aan het verhaal. Het resultaat is dat de kijker na een lange zit in de bioscoop alsnog met veel vragen blijft zitten. Die vechtende piraatjes gaan na tweeëneenhalf uur wel vervelen.

Van het tweede deel van de piratenfilm valt daardoor aanzienlijk minder te genieten. Te lachen valt er wel. De film wordt absoluut gedragen door de slapstick en gekke bekken van Johnny Depp als Jack Sparrow. Hij is ongekend grappig en maakt de film geschikt voor het hele gezin. Maar nieuw is het allemaal niet meer. Zijn stijl, loopje en rollende ogen hebben we echt al eerder gezien in deel één. Het is leuk dat de bekende helden een nieuw avontuur beleven, maar zoveel extra’s had zijn rol blijkbaar toch niet te bieden. Het neemt niet weg dat Depp met zijn puike acteerprestatie de film redt. De andere personages zijn veel vlakker en daar valt aanmerkelijk minder mee te beleven. Geef Depp na deze rol gewoon zijn welverdiende Oscar, en we praten nergens meer over.

Advertisements

2 responses to “Slapstick met piraten..

  1. Jurr ⋅

    Zo, daar zijn we dan… Je houdt t effe niet goed bij en meneer opent meteen een nieuwe weblog. Waarschijnlijk om zijn trouwste lezer af te schrikken. Alleen: zo kan ik het ook, gewoon kopiëren wat op de andere log stond, aangevuld met een recensie die ik al gelezen had :)…
    Ziet er weer gelikt uit kerel, alleen WAAR ZIJN DE LINKS? Je snapt natuurlijk wel dat op mijn eigen site nog steeds doorverwezen wordt naar MSN Spaces… 🙂

  2. Mootje ⋅

    Een erg goede recensie. Ik was nog van plan om em te gaan kijken, maar daar denk ik nu wel anders over!

    Leuke nieuwe weblog trouwens, keep up the good work!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s